Gewapende mannen hebben zondag geprobeerd het Indiase consulaat in de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif binnen te dringen. 

Bij het consulaat in de Noord-Afghaanse stad zijn schoten en twee explosies gehoord, zei een woordvoerder van de gouverneur. Bij de aanval raakte één burger gewond. Alle medewerkers van het consulaat bleven ongedeerd, meldde ambassadeur Amar Sinha op Twitter.

De aanvallers hadden zich verschanst in een nabijgelegen gebouw en sloegen toe toen het donker was geworden, zei woordvoerder Muneer Ahmad Farhad. Ze raakten daarop slaags met bewakingstroepen.

De aanval volgde op de aanslag op een luchtmachtbasis in Pathankot in het noorden van India, waarbij zaterdag en zondag zeker elf doden zijn gevallen. Als militairen vermomde aanvallers drongen de basis binnen en zorgden voor chaos in een vijftien uur durend vuurgevecht.

In elk geval vier aanvallers werden daarbij gedood, zeven dodelijke slachtoffers vielen aan de zijde van de militairen. Twee aanvallers zouden zich nog verschansen op de basis, die zo'n vijftig kilometer is verwijderd van de grens met Pakistan, het vermoedelijke herkomstland van de aanvallers.

Taliban

De Indiase premier Narendra Modi bracht vorige week nog een onverwacht bezoek aan zijn Pakistaanse ambtgenoot Nawaz Sharif in een poging de moeizame relatie tussen beide landen te verbeteren.

Om de stabiliteit in de regio te bevorderen, probeert India eveneens de gesprekken te herstarten met de Taliban over een vredesakkoord in Afghanistan.