De Iraanse president Hassan Rohani heeft beloofd de buitenlandse ambassades in Teheran te beschermen en de mensen die de Saudische ambassade hebben aangevallen te vervolgen. 

Hij schreef dat zondag in een reeks Twitterberichten.

De ambassade werd zaterdagavond bestormd in een reactie op het nieuws dat Saudi-Arabië de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr had geëxecuteerd.

Rohani veroordeelde die executie, die hij een schending van ''mensenrechten en islamitische waarden'' noemde. Hij beschuldigde Riyad ervan ''sektarische politiek te bedrijven die de regio de laatste jaren instabiel maakt''.

Bestorming

Demonstranten hebben zaterdag de Saudische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran bestormd nadat Saudi-Arabië zaterdag 47 mensen, onder wie een belangrijke sjiitische leider, executeerde. Hij werd veroordeeld wegens terrorisme.

Bekijk beelden van de bestorming:

Geestelijk leider

Het gaat om de belangrijke sjiitische geestelijk leider Nimr Baqr al-Nimr. In reactie op zijn dood heeft de Iraakse vooraanstaande sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr zaterdag opgeroepen tot demonstraties.

Veel mensen in verschillende landen hebben gehoor gegeven aan de oproep, onder andere in Teheran. Demonstranten drongen de Saudische ambassade binnen en staken delen in brand, zo melden ooggetuigen. Ook in onder meer Pakistan, Bahrein, Libanon en de Britse hoofdstad Londen gingen mensen de straat op.

Verenigde Naties

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft "verbijsterd" gereageerd op de executie. Ban is onder meer kritisch over de executie van al-Nimr. "Sjeik al-Nimr en een aantal andere gevangenen zijn ter dood gebracht na rechtszaken die serieuze vragen oproepen over de aard van de aanklachten en de eerlijkheid van de processen", schreef de woordvoerder van Ban in een verklaring.

De Amerikaanse regering vreest dat de executie van de prominente sjiitische geestelijke zal leiden tot meer onrust in het Midden-Oosten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep leiders uit de hele regio op meer te doen om dat te voorkomen.

Terroristen

De meeste van de geëxecuteerden waren betrokken bij een reeks aanslagen die terreurbeweging al-Qaeda tussen 2003 en 2006 uitvoerde, stelde Saudi-Arabië bij het bekendmaken van de doodvonnissen.

Het is niet bekend hoe de veroordeelden ter dood zijn gebracht. Saudi-Arabië kiest veelal voor openbare onthoofdingen.

Vreedzaam man

De 57-jarige Nimr Baqr al-Nimr stond onder zijn aanhangers bekend als een man die alleen vreedzaam wilde protesteren en die alle geweld schuwde. Nimr steunde de massale antiregeringsdemonstraties die in 2011 werden gehouden in een deel van Saudi-Arabië, waar de sjiieten al lang klagen dat ze worden achtergesteld op het soennitische deel van de bevolking.

Hij werd gezien als de meest mondige sjiitische leider in het oosten van Saudi-Arabië, die bereid was tegen de machthebbers in te gaan. Hij stond bekend om zijn preken waarin hij de soennitische machthebbers in Saudi-Arabië bekritiseerde. Hij had ook kritiek op Iran voor de steun die Teheran verleende aan het Syrische regime in zijn strijd tegen de opstandelingen in Syrië.

Video: Saudi-Arabië executeert 47 mensen

Recordaantal

Nimr werd in 2012 gearresteerd, waarna er dagenlange onrust ontstond. Twee jaar later werd hij ter dood veroordeeld, volgens zijn broer wegens "oproepen tot buitenlandse inmenging" in het land, ongehoorzaamheid aan de machthebbers en gewapende strijd tegen de veiligheidsdiensten.

Eerder werd al gemeld dat Saudi-Arabië van plan was een massa-executie uit te voeren

Saudi-Arabië heeft in 2015 in totaal 157 mensen laten onthoofden, maar dit zouden de eerste executies zijn wegens terrorisme. Amnesty International luidde onlangs de noodklok over dit aantal: het is het hoogste aantal terechtstellingen in het land in twintig jaar tijd.