President Barack Obama heeft de noodtoestand uitgeroepen in de staat Missouri. Hierdoor heeft de staat recht op federale hulp om de overstroming van de rivier Mississippi het hoofd te bieden.
 

Dat meldt persbureau AP zondag.

Het midden van de Verenigde Staten lijdt al een paar dagen onder hevige overstromingen. In zestien staten worden inwoners gewaarschuwd voor het wassende water. Veel huizen, wegen en winkelcentra zijn ondergelopen.

Eerder riepen de gouverneurs van Illinois en Iowa al een aantal steden uit tot rampgebied. In totaal overleden 24 mensen door het water; duizenden zijn geëvacueerd. Vijftien van de doden vielen in Missouri.

Bekijk beelden van de overstromingen:

Zandzakken

De Nationale Garde heeft onder andere pompen, zandzakken en drinkwater naar de getroffen gebieden gebracht. De laatste keer dat de Mississippi zo ver buiten haar oevers trad, was in 1993. Toen kostte de overstroming het leven aan vijftig mensen.

Meteorologen vrezen dat het waterpeil nog zeker een week blijft stijgen. Niet alleen de Mississippi zelf veroorzaakt veel overlast, maar ook kleine zijrivieren als de Meramec Rivier.