De Duitse eurocommissarris Günther Oettinger wil dat Polen onder toezicht komt te staan. Aanleiding voor de maatregel is de omstreden nieuwe mediawet die Polen heeft aangenomen. 

Oettinger (Media) stelt in de krant Frankfurter Allgemeine dat Polen stemrecht in Brussel kan verliezen als het land zich niet voegt. Hij gaat dat volgende week voorstellen in de Europese Commissie. De kwestie wordt op 13 januari besproken.

Volgens de Poolse mediawet, die het parlement op de valreep van het jaar gehaast accepteerde, kan de regering directie en hoofdredactie van de publieke omroep zelf benoemen en ontslaan.

"Onze grootste zorg is dat de publieke omroep zijn belangrijkste functie verliest, namelijk de burgers onafhankelijk te informeren", zegt de eurocommissaris.

Topstukken

Vier topstukken van de Poolse omroep hebben zaterdag ontslag genomen vanwege de mediawet, melden Duitse media. Zij doen dit uit protest over de nieuwe wet. Het gaat om de omroepbazen van de vier grote kanalen.

Het is niet de eerste nieuwe wet van de in oktober gekozen regering die onder vuur ligt. Onlangs tekende de president van Polen een wet die de macht en onafhankelijkheid van het Grondwettelijk Hof indamt. Door de wet dient het Grondwettelijk Hof niet langer als controleorgaan van de regering.

Van Bommel

Ook daarover uitte de Europese Commissie haar bezorgdheid en waarschuwde ze voor een uitholling van de rechtstaat.

Harry van Bommel van de SP vraagt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders Oettinger te steunen in diens plan om Polen het stemrecht te ontnemen wegens de nieuwe Poolse mediawet.