Een gewapende militie heeft zaterdag het hoofdkwartier van een nationaal natuurpark in de Amerikaanse staat Oregon bezet.

Dat meldt persbureau Reuters zondag.

Het is niet duidelijk om hoeveel gewapende mannen het gaat. De leider, Ammon Bundy, claimt dat de militie uit 150 man bestaat. Hun bezetting vormt een steunbetuiging voor twee mannen die zich maandag bij de gevangenis moeten melden om hun straf uit te zitten voor brandstichting.

"We blijven hier jaren als het nodig is", stelt Bundy. Het gebouw was gesloten vanwege de kerstvakantie. De bezetters stellen niemand te willen verwonden, maar sluiten geweld niet uit als de politie ze uit het pand wil halen. "Dit is geen spontane actie. We hebben dit zorgvuldig gepland."

Volgens lokale media zouden sommige bezetters afscheidsvideo’s naar hun familie hebben gestuurd.

Brandstichting

De bezetting volgt op een demonstratie in de stad Burns. De demonstranten protesteerden tegen het vervolgen van twee mannen die eerder een celstraf kregen opgelegd voor brandstichting.

Het federale gerechtshof besloot onlangs dat het tweetal een lange straf moet uitzitten en dat ze zich weer moeten melden bij de gevangenis. Het tweetal heeft in 2012 stukken land in brand gestoken, om hun eigen gebied te beschermen tegen het vuur.

Bundy leidde in 2014 ook al een gewapend protest tegen de overheid. Dit protest ging toen over het betalen van graasbelasting. De Bundy’s kregen hier veel steun voor, waarna de federale troepen uiteindelijk afzagen van een confrontatie.

Bekijk de animatie over de situatie hier:

Animatie van de situatie in Oregon
Animatie van de situatie in Oregon