Demonstranten hebben zaterdag de Saudische ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran bestormd nadat Saudi-Arabië zaterdag 47 mensen, onder wie een belangrijke sjiitische leider, executeerde. Hij werd veroordeeld wegens terrorisme.

Het gaat om de belangrijke sjiitische geestelijk leider Nimr Baqr al-Nimr. In reactie op zijn dood heeft de Iraakse vooraanstaande sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr zaterdag opgeroepen tot demonstraties.

''Ik vraag de sjiieten in Saudi-Arabië om moed te tonen door te reageren met vreedzame demonstraties. En hetzelfde aan sjiieten in de Golf, om onrechtvaardigheid en overheidsterreur in de toekomst te ontmoedigen. Ik roep op tot boze demonstraties bij Saudische gebouwen'', zei Sadr.

Veel mensen in verschillende landen hebben gehoor gegeven aan de oproep, onder andere in Teheran. Demonstranten drongen de Saudische ambassade binnen en staken delen in brand, zo melden ooggetuigen. Ook in onder meer Pakistan, Bahrein, Libanon en de Britse hoofdstad Londen gingen mensen de straat op.

Bekijk een overzicht van demonstraties in verschillende landen:

Bewaakt

In Teheran werd door veiligheidstroepen ingegrepen. Veertig betogers werden opgepakt. 

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen tot kalmte. Een woordvoerder van het departement zei dat er niet meer gedemonstreerd zou moeten worden bij diplomatieke posten van Saudi-Arabië. Er zijn al langer spanningen tussen de twee landen. Iran is een sjiitisch land, tegenover het streng soennitische Saudi-Arabië.

Iran en Saudi-Arabië

Saudi-Arabië heeft de Iraanse ambassadeur in Riyad op het matje geroepen. Iran had zaterdag in felle bewoordingen kritiek geleverd op de executies door Saudi-Arabië.

"Het koninkrijk is verbijsterd over de vijandige verklaringen van Iran en verwerpt die ten stelligste. Iran mengt zich schaamteloos in de zaken van het koninkrijk", zo reageerde het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eerder op de dag had Iran de Saudische zaakgelastigde in Teheran ter verantwoording geroepen. Het sjiitische Iran liet weten dat de Saudi's zich beter zouden kunnen bezighouden met het bestrijden van IS-terroristen, "die de hele wereld in gevaar brengen, dan een persoonlijkheid als Nimr al-Nimr executeren".

Verenigde Naties

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft "verbijsterd" gereageerd op de executie van 47 mensen in Saudi-Arabië. Ban had de Saudische autoriteiten tevergeefs opgeroepen de doodvonnissen om te zetten naar andere straffen, liet zijn woordvoerder zaterdag (lokale tijd) weten.

Ban is onder meer kritisch over de executie van al-Nimr. "Sjeik al-Nimr en een aantal andere gevangenen zijn ter dood gebracht na rechtszaken die serieuze vragen oproepen over de aard van de aanklachten en de eerlijkheid van de processen", schreef de woordvoerder van Ban in een verklaring.

De Amerikaanse regering vreest dat de executie van de prominente sjiitische geestelijke zal leiden tot meer onrust in het Midden-Oosten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep leiders uit de hele regio op meer te doen om dat te voorkomen.