Saudi-Arabië heeft zaterdag 47 mensen geëxecuteerd die waren veroordeeld wegens terrorisme. Onder hen was de prominente sjiitische geestelijke Nimr Baqr al-Nimr.

Dat heeft het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

De meeste van de geëxecuteerden waren betrokken bij een reeks aanslagen die terreurbeweging al-Qaeda tussen 2003 en 2006 uitvoerde, stelt het ministerie.

De executie van Nimr zal slecht vallen bij Iran. Dat had eerder al gewaarschuwd dat "Saudi-Arabië een hoge prijs betaalt" als het land de terechtstelling zou uitvoeren.

Het is niet bekend hoe de veroordeelden ter dood zijn gebracht. Saudi-Arabië kiest veelal voor openbare onthoofdingen.

Woedend

Iran heeft zaterdag woedend gereageerd op de executie. De Iraanse ayatolla Ahmad Khatami verklaarde er niet aan te twijfelen "dat dit heldere bloed de koninklijke familie van Saudi-Arabië zal besmeuren en die zal wissen uit de geschiedenisboeken".

Volgens Khatami is "de misdaad van de executie van sjeik Nimr onderdeel van een crimineel patroon van deze verraderlijke familie. De islamitische wereld zal luid protesteren en dit schandelijke regime zo veel mogelijk aan de kaak stellen."

Ernstige fout

De Iraanse parlementariër Mohammed al-Sayhud zei dat de dood van Nimr "de regio in vuur en vlam zal zetten. Het is de bedoeling van de koninklijke familie om het vuur weer op te stoken en de gevechten tussen soennieten en sjiieten aan te wakkeren."

Iran staat niet alleen in zijn protesten. De opperste sjiitische raad in Libanon noemde zijn terechtstelling een "ernstige fout. De executie van sjeik Nimr was een executie van de rede, gematigdheid en de dialoog."

De Houthi's in Jemen spraken van een "schijnproces" tegen de "heilige strijder" Nimr en noemde de executie een "duidelijke schending van de mensenrechten".

Een belangrijke Iraakse parlementariër  zegt dat de executie in het belang is van terreurorganisatie Islamitische Staat. 

"De executie van sjeik al-Nimr is een dienst aan IS, die wil uitbreiden door sektarische oorlogen aan te wakkeren'', zei Humam Hamoudi.

Verschillende Irakezen riepen zaterdag op de banden met Saudi-Arabië door te snijden. "Het is een ernstig misdrijf dat de poorten van de hel heeft geopend'', zei Qassam al-Araji van de aan Iran gelieerde sjiitische organisatie Badr.

De vooraanstaande sjiitische geestelijke Moqtada al-Sadr heeft opgeroepen tot demonstraties in de Golfstaten en Irak.

''Ik vraag de sjiieten in Saudi-Arabië, toon moed door te reageren met vreedzame demonstraties. En hetzelfde aan sjiieten in de Golf, om onrechtvaardigheid en overheidsterreur in de toekomst te ontmoedigen. Ik roep op tot boze demonstraties bij Saudische gebouwen'', zei Sadr.

De prominente prediker verwees ook naar de Saudische ambassade in Bagdad, die juist afgelopen week weer is geopend. Saudi-Arabië had zijn diplomaten teruggetrokken in 1990, toen Irak Koeweit binnenviel.

Verdedigd

Saudi-Arabië heeft zaterdag de executie verdedigd. ''Deze groep volgde de voetstappen van de duivel. Met hun terreurdaden is het bloed van onschuldige mensen vergoten met het doel de stabiliteit in het land te ondermijnen'', verklaarde het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vreedzam man

De 57-jarige Nimr Baqr al-Nimr stond onder zijn aanhangers bekend als een man die alleen vreedzaam wilde protesteren en die alle geweld schuwde. Nimr steunde de massale antiregeringsdemonstraties die in 2011 werden gehouden in een deel van het land waar de sjiieten al lang klagen dat ze worden achtergesteld bij de soennieten.

Hij werd gezien als de meest mondige sjiitische leider in het oosten van Saudi-Arabië, die bereid was tegen de machthebbers in te gaan. Hij stond bekend om zijn preken waarin hij de soennitische machthebbers in Saudi-Arabië bekritiseerde. Hij had ook kritiek op Iran voor de steun die Teheran verleende aan het Syrische regime in zijn strijd tegen de opstandelingen in Syrië.

Nimr werd in 2012 gearresteerd, waarna er dagenlange onrust ontstond. Twee jaar later werd hij ter dood veroordeeld, volgens zijn broer wegens "oproepen tot buitenlandse inmenging" in het land, ongehoorzaamheid aan de machthebbers en gewapende strijd tegen de veiligheidsdiensten.

Recordaantal

Eerder werd al gemeld dat Saudi-Arabië van plan was een massa-executie uit te voeren

Saudi-Arabië heeft in 2015 in totaal 157 mensen laten onthoofden, maar dit zouden de eerste executies zijn wegens terrorisme. Amnesty International luidde onlangs de noodklok over dit aantal: het is het hoogste aantal terechtstellingen in het land in twintig jaar tijd.

Video: Saudi-Arabië executeert 47 mensen

Saudi-Arabië executeert 47 'terroristen'
Saudi-Arabië executeert 47 'terroristen'

Bombardementen

De door Saudi-Arabië geleide coalitie die vorig jaar bombardementen uitvoerde op stellingen van de Houthi's in Jemen, beëindigt zaterdag tevens het staak-het-vuren. Dat was sinds 15 december van kracht.

De coalitie bombardeerde vorig jaar gedurende negen maanden de Houthi's, rebellen uit het noorden van Jemen die volgens Saudi-Arabië een bedreiging vormen omdat ze niet soennitisch zijn en steun van Iran krijgen.

Tijdens het bestand vonden in Zwitserland op initiatief van de Verenigde Naties vredesbesprekingen plaats tussen vertegenwoordigers van de Houthi's en de verdreven Jemenitische regering. Intussen werd het staakt-het-vuren echter al verschillende keren door beide partijen geschonden.

Het vredesoverleg werd op 20 december opgeschort en zou op 14 januari worden hervat. Het is onduidelijk of dat nu nog wel doorgaat.

De bombardementen worden zaterdag om 14.00 uur lokale tijd hervat, meldt het staatspersbureau SPA.