De Somalische terreurbeweging Al-Shabaab heeft een wervingsfilm gemaakt waarin de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump een prominente rol speelt.

De video heeft de vorm van een documentaire over raciale ongelijkheid in de Verenigde Staten en toont Trump tijdens zijn oproep in december om alle moslims uit de VS te weren.

Het fragment is gemonteerd tussen beelden van de militante leider Anwar al-Awlaki, die in 2011 met een droneaanval is gedood.

Volgens de begeleidende tekst kunnen moslims in de VS kiezen tussen vertrek naar islamitische landen of thuisblijven en het Westen bestrijden. De film is vrijdag verspreid via Twitter.

Veel kritiek

De oproep van Trump riep in de Verenigde Staten en internationaal veel kritiek op. De koploper voor de Republikeinse nominatie kreeg onder meer het verwijt dat zijn uitspraken kunnen worden gebruikt als propaganda door militanten groeperingen.

Al-Shabaab wil in Somalië de islamitische wet invoeren en heeft banden met al-Qaeda. De terreurbeweging heeft aanslagen gepleegd in Kenia en Ethiopië.