Rusland zet juridische stappen richting Oekraïne omdat dat land weigert een uitstaande schuld van 3 miljard dollar te betalen.

Dat heeft de Russische minister van Financiën vrijdag verklaard, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.

Oekraïne maakte eerder bekend zijn betalingen op Russische leningen op te schorten. Volgens de regering in Kiev toonde Moskou geen enkele bereidheid om mee te werken aan de verlichting van de Oekraïense schuldenlast, waar andere schuldeisers wel aan meedoen.

Moskou dreigde Oekraïne eerder al met een rechtszaak als het zijn financiële verplichtingen zou verzaken.

Langslepend

Oekraïne en Rusland ruziën al lange tijd over de lening, die Moskou twee jaar geleden verstrekte om toenmalig president Viktor Janoekovitsj uit de brand te helpen. Die bondgenoot van president Vladimir Poetin trad kort daarop echter af, waarna Rusland de Krim binnenviel en er hevige gevechten ontstonden in het oosten van Oekraïne tussen het Oekraïense leger en Russische separatisten.

Overigens is volgens de Russische verklaring de deur voor onderhandelingen met Oekraïne nog niet gesloten. "De stappen die nu zijn gezet sluiten een constructieve dialoog om tot een aanvaardbare regeling te komen niet uit", aldus de verklaring.