Nadat in de Nieuwjaarsnacht in München gevreesd werd voor een aanslag, heeft de stad de terreurdreiging vrijdag afgeschaald.

Eerder op vrijdag werd nog gemeld dat de verhoogde terreurdreiging "nog steeds bestaat''. Maar volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann is de situatie niet meer zo gespannen, zo zei hij in een televisie-interview.

Twee treinstations in de Beierse hoofdstad werden donderdagavond ontruimd omdat de autoriteiten 'concrete aanwijzingen' hadden dat aanhangers van Islamitische Staat om middernacht een aanslag op een station zouden plegen.

Vijf tot zeven personen zouden achter de terreurdreiging zitten, maar er is nog niemand aangehouden. Het zou mogelijk gaan om Syriërs en Irakezen. De politie heeft honderd agenten ingezet om de vermeende aanslagplegers te traceren, maar volgens de commandant is het niet duidelijk of die zich nog in München of zelfs nog in Duitsland bevinden.

'Juiste beslissing'

Herrmann verdedigde de beslissing om vrijdag het hoogste alarm af te kondigen en twee stations te ontruimen. Volgens hem waren er zeer concrete aanwijzingen voor een op handen zijnde aanslag en moest er snel worden beslist.