Rond de jaarwisseling zijn in Frankrijk meer dan honderdduizend politiemensen op de been. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve donderdag gezegd. 

De extra beveiliging is vooral een reactie op een mogelijke dreiging van aanslagen door extremisten. Het komt rond Nieuwjaar overigens ook wel eens tot rellen in bepaalde wijken van grote Franse steden.

De veiligheidsmaatregelen zijn in veel Europese steden verscherpt vanwege de vrees dat extremisten toeslaan. In november vielen 130 doden en honderden gewonden bij aanslagen in Parijs. In Brussel zijn een grote vuurwerkshow en andere feestelijkheden afgelast uit veiligheidsoverwegingen.

In Moskou is het Rode Plein dit jaar niet de plek voor Moskovieten om het nieuwe jaar in te luiden. Het plein is afgesloten, mogelijk uit veiligheidsoverwegingen. Officieel is het voor een muziekevenement, maar de organisatie van het concert op 1 januari heeft tegengesproken dat het Rode Plein ervoor dicht zou moeten.

Vrees

Dat voedt de geruchten dat de autoriteiten het beroemde plein uit vrees voor terroristische aanslagen hebben afgesloten. Rusland is eind september begonnen zich op grote schaal militair te bemoeien met de burgeroorlog in Syrië. Het Kremlin steunt daar president Bashar al-Assad, tot woede van jihadisten.

In Moskou en Sint-Petersburg wordt veel extra politie ingezet, net als bijvoorbeeld in Berlijn. Op de traditionele plek waar daar honderdduizenden de jaarwisseling komen vieren, bij de Brandenburger Tor, is het volgens waarnemers opvallend rustig. Er zijn vooralsnog veel minder feestvierders dan vorig jaar rond deze tijd.

Amsterdam

Ook Amsterdam is ''voorzichtig en alert'' wat de terreurdreiging rond oud en nieuw betreft. Er is echter ''geen specifieke dreiging''. Burgemeester Eberhard van der Laan acht de kans op een aanslag dan ook ''heel erg klein'', zo zei hij donderdagmiddag op Radio 1.

De autoriteiten in de hoofdstad hebben ''passende maatregelen'' getroffen; Van der Laan wil niet zeggen wat dat inhoudt. Volgens hem is de kans op een ongeluk als mensen de fiets pakken groter dan het risico van een aanslag. Hij roept de Amsterdammers dan ook op ''eendrachtig oud en nieuw te vieren'' en te genieten van het feest.