Duitsland stopt met speciale asielprocedure voor Syriërs

Duitsland schaft een vereenvoudigde asielprocedure voor Syriërs af. Vanaf 1 januari wordt elk geval weer uitvoerig nagegaan. 

Dit maakt de procedure voor vluchtelingen uit Syrië en een aantal andere landen aanzienlijk langer. Het Federaal Migratiebureau gaat voor er een beslissing wordt genomen, eerst de herkomst, de vluchtroute en de opleiding van de asielzoeker tegen het licht houden, melden Duitse media donderdag.

Dit is in beginsel een normale gang van zaken, maar die werd sinds eind 2014 niet meer toegepast op mensen die vermoedelijk uit Syrië en enkele andere landen komen.

De eenvoudige procedure heeft het Syrische paspoort ook gewild gemaakt onder migranten die niet uit Syrië komen en figuren die met kwade bedoelingen naar Europa willen. Terroristen bijvoorbeeld die in november in Parijs aanslagen pleegden, bleken valse Syrische paspoorten te hebben gebruikt.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel ligt vooral in eigen gelederen onder vuur door haar relatief gastvrije beleid. In haar nieuwjaarstoespraak die donderdagavond wordt uitgezonden, belooft Merkel haar critici dat het aantal vluchtelingen dat Duitsland opneemt "merkbaar en duurzaam" minder zal worden.

Ze blijft echter bij haar coulante houding en roept op tot "eenheid tegen vreemdelingenhaat''. Daarnaast noemt ze de migratie "een kans''.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie