Japan betaalt Koreaanse troostmeisjes nog niet om standbeeld

Japan wil nog geen smartengeld geven aan Zuid-Koreaanse vrouwen die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog seksueel waren misbruikt door Japanse militairen.

De twee landen bereikten daar enkele dagen geleden een akkoord over, maar Japan wil nog niet uitkeren.

Het probleem voor Tokio is een standbeeld dat sinds 2011 recht tegenover de Japanse ambassade in Seoul staat. Het bronzen beeld is een monument voor alle zogeheten troostmeisjes. Het toont een meisje op een stoel, met naast haar een lege stoel, een eerbetoon aan alle slachtoffers die zijn overleden terwijl ze wachtten op Japanse excuses.

Japan wil pas betalen als het beeld is weggehaald, liet een regeringsbron in Tokio donderdag weten aan staatspersbureau Kyodo.

Excuses

Het Koreaanse schiereiland was tussen 1910 en 1945 in Japanse handen. Japan bood de troostmeisjes in 1993 excuses aan, maar dat ging voor velen niet ver genoeg. Japan heeft maandag weer spijt betuigd.

In Zuid-Korea zijn nog 46 slachtoffers in leven. Ze zijn gemiddeld 89 jaar oud. Sommige vrouwen vinden dat Japan ook nu niet ver genoeg gaat. Daarop zei de Zuid-Koreaanse president: ,,De littekens zitten zo diep, dat elke uitkomst niet in de buurt komt van wat nodig is.'' Ze voegde er aan toe dat de tijd dringt, omdat de slachtoffers niet lang meer te leven hebben. Als de deal wordt afgewezen, kan Zuid-Korea niet meer voor ze doen, aldus de president.

Nederlands-Indiƫ

Japan had ook delen van China bezet. Honderdduizenden vrouwen werden door de Japanners gedwongen om als prostituee te werken voor de militairen. Ook in het bezette Nederlands-Indiƫ kregen vrouwen hiermee te maken.

De kwestie van de 'troostmeisjes' is al sinds de oorlog een gevoelig onderwerp in de relaties van Japan met andere landen, waaronder Nederland.

Lees meer over:
Tip de redactie