Een enorme golf in de Noordzee heeft woensdag aan één persoon op een boorplatform voor de kust van Noorwegen het leven gekost. Twee anderen raakten gewond. Hun nationaliteit is niet bekendgemaakt.

Het Noorse staatsoliebedrijf Statoil, uitbater van het gasveld Troll, maakte dat vrijdag bekend.

Het beschadigde drijvende booreiland van China Oilfield Services werd daarop deels ontruimd. Bijna 50 van de 106 werknemers op het platform werden geëvacueerd.

Het platform kon op eigen kracht het vasteland bereiken. Noorwegen had woensdag de hele dag al te kampen met stormachtig weer.

Woest

''De zee was tijdens het ongeluk woest. De golven waren wel 14 meter hoog en daarnaast waren er windsnelheden van 25 tot 30 meter per seconde. De wind verhinderde dat een helikopter op het booreiland kon landen. Mensen moesten omhoog getakeld worden'', aldus Noorse autoriteiten tegen persbureau Reuters.

De productie in Troll, het grootste gasveld van Noorwegen, kon doorgaan.

Op drift

Een paar honderd kilometer zuidelijker, niet ver van de Nederlandse 'exclusieve economische zone', is een schip door de storm op drift geraakt. Het bedreigt mogelijk een olieplatform van BP. Een deel van de installatie is ontruimd. De productie gaat voorlopig door. Het platform staat op het Noorse Valhall-olieveld.