Het nieuwjaarsvuurwerk en andere activiteiten met oud en nieuw op het Brouckèreplein en op de Beurs in Brussel, zijn afgelast vanwege terreurdreiging in de Belgische hoofdstad.

De burgemeester van Brussel heeft hier woensdagavond toe besloten meldt De Morgen. Vorig jaar kwamen ruim 100.000 mensen af op het vuurwerk in de Belgische hoofdstad.

Het besluit voor het afgelasten van de feesten is genomen naar aanleiding van een advies van het crisiscentrum in België. Het gesprek met die dienst vond plaats nadat dinsdag de terreurdreiging in de regio Brussel was opgetrokken van 2 naar 3.

Volgens het crisiscentrum was er een groot risico voor een evenement. Mayeur sprak van een dreiging gericht op "mensenmassa's". De burgemeester benadrukte dat andere evenementen dan die op het Brouckèreplein en op de Beurs wel doorgaan en dat er tijdens de jaarwisseling voldoende politie op de been is.

Huiszoekingen

Eerder op woensdag werden in Molenbeek opnieuw huiszoekingen gedaan waarbij een persoon werd aangehouden.  De huiszoekingen vonden plaats in verband met lopende terreuronderzoeken, ondere andere vanwege de aanslagen in Parijs.

Het pand dat woensdag werd doorzocht staat in de Delaunoystraat, waar de voortvluchtige Salah Abdeslam drie dagen na de aanslagen in Parijs onderdak zou hebben gezocht.

Ook in een ander terrorismeonderzoek, dat volledig losstaat van de aanslagen in Parijs, is woensdag een huiszoeking gedaan. Die huiszoeking zou echter geen resultaten opgeleverd hebben.

Eerdere arrestaties

In de nacht van maandag op dinsdag werden in België ook al twee verdachten aangehouden in verband met het terreuronderzoek. De aanhoudingen vonden plaats bij huiszoekingen in Brussel, Vlaams-Brabant en de regio rond Luik.

De twee gearresteerde personen zouden aanslagen hebben gepland tegen politiedoelwitten. Tijdens de huiszoekingen zijn onder andere militaire trainingskledij en propagandamateriaal van de terreurorganisatie IS gevonden. Explosieven of wapens zijn niet aangetroffen.