President Burundi bedreigt vredestroepen Afrikaanse Unie

De president van het Afrikaanse land Burundi heeft gedreigd de troepen van de Afrikaanse Unie aan te zullen vallen als deze naar Burundi komen om het oplaaiende geweld in te dammen.

President Pierre Nkurunziza heeft dat volgens de BBC gezegd in een reactie op de aangekondigde komst van de vredestroepen.

Begin december kondigde de Afrikaanse Unie aan dat zij vijfduizend soldaten naar Burundi zal sturen om burgers te beschermen tegen het geweld dat het land al maanden teistert.

De Unie zei hierbij dit ook te zullen doen wanneer Burundi geen toestemming geeft voor de vredestroepen op haar grondgebied. President Nkurunziza is het hier niet mee eens.

"Iedereen moet de grenzen van Burundi respecteren", zei de president in een radio-interview. "Wanneer deze niet worden gerespecteerd, zal dit worden gezien als een aanval op het land en zal elke Burundiaan opstaan om mee te vechten."

Video: Inwoners Burundi vluchten voor geweld

Grondwet

Volgens Nkurunziza zijn onder de huidige grondwet van Burundi buitenlandse troepen alleen toegestaan wanneer er vanuit de regering toestemming is gegeven. De Afrikaanse Unie wil troepen sturen om te voorkomen dat het geweld tot een burgeroorlog leidt of verder escaleert in etnisch geweld.

Als de Afrikaanse Unie toch overgaat tot het sturen van troepen, is het voor het eerst dat de Unie haar macht gebruikt om een land binnen te gaan zonder de toestemming van de lokale autoriteiten.

Een speciale clausule binnen de missie van de Unie staat toe dat interventie zonder toestemming mogelijk is wanneer er sprake is van zeer ernstige omstandigheden, zoals genocide of oorlogsmisdrijven tegen burgers van dat land.

Geweld

Het geweld in Burundi laaide in april op nadat de president zich voor een derde termijn verkiesbaar heeft gesteld. In Burundi mag een president slechts twee termijnen dienen. De autoritaire Nkurunziza is sinds 2005 president. Meer dan vierhonderd mensen zijn in het geweld gedood; zeker 220.000 hebben hun huis moeten verlaten.

Weinig landen in Afrika zijn armer dan Burundi. Het land, met ongeveer tien miljoen inwoners, wordt geteisterd door voedselschaarste en gebrek aan schoon drinkwater. Tot 2005 woedde in Burundi een bloedige burgeroorlog, waarbij ongeveer 300.000 mensen het leven lieten.

Lees meer over:
Tip de redactie