De Belgische kernreactor Doel 1 is woensdag weer 'aangezet' en op het elektriciteitsnet aangesloten.

Dit heeft de elektriciteitsmaatschappij Electrabel bevestigd.

De reactors Doel 1 en Doel 2 behoren tot de oudste kernreactoren van België, ze stammen uit 1975. Ze zouden na veertig jaar dichtgaan, maar de Belgische regering heeft besloten ze tot 2025 in gebruik te houden. Daarom worden ze nu weer aangezet.

Doel 2 werd op 24 december weer opgestart. Ook Doel 4 draait op 100 procent. Doel 3 was ook weer opgestart, maar is vanwege een nieuw probleem weer stilgelegd.

Kernreactor

Lasnaad

Het was de bedoeling dat Doel 3 maandag weer zou opstarten, maar is uitgesteld naar vermoedelijk 6 januari. Reden is een lek aan een lasnaad, in het niet-nucleaire gedeelte. 

De reactoren in Doel liggen circa 2 kilometer van de Nederlandse grens en 150 kilometer van de Duitse grens. De centrale van Tihange is 70 kilometer van het Duitse Aken verwijderd.

Volgens de Duitse minister van Milieu van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Johannes Remmel, moet België stoppen met kernenergie. De Belgische 'probleemreactoren' moeten helemaal dicht, zei hij dinsdag tegen Die Welt.

De politicus van de Groenen vindt het onbegrijpelijk dat de Belgische toezichthouders "bij alle ongelukjes, al het aan- en uitzetten zwijgzaam blijven en nog niet hebben besloten die dingen uit te schakelen."