'Rusland breidt economische sancties tegen Turkije uit'

Rusland breidt de economische sancties tegen Turkije uit. Premier Dmitri Medvedev heeft volgens het Russische persbureau Sputnik woensdag een decreet ondertekend waarin dat staat.  

Volgens het document is het Turkse toerismebureaus, hotels en aanverwante organisaties voortaan verboden in Rusland te opereren. De sancties treffen volgens Sputnik verder de bouw, architectuur en de houthandel.

De relatie tussen Rusland en Turkije is bekoeld nadat Turkse gevechtsvliegtuigen eind november een Russisch toestel neerschoten, omdat die volgens Ankara het Turkse luchtruim schond. Rusland stelt dat het toestel boven het noordwesten van Syrië in actie was tegen jihadisten.

President Vladimir Poetin kondigde eerder al economische sancties aan die de invoer van Turkse goederen en de activiteiten van Turkse bedrijven in Rusland beperkten.

Video: Turkije schiet gevechtsvliegtuig neer

Spanningen

De Turkse krant Hurriyet meldde vorige week op gezag van de Turkse minister van Handel dat de sancties zowel voor Rusland als Turkije nadelige gevolgen heeft gehad. Ook voordat het incident met de F16 plaatsvond, was de handel tussen beide landen al afgenomen.

De spanningen tussen de beide landen waren al toegenomen omdat Russische vliegtuigen bombardementen zouden uitvoeren op Turkmenen die tegen jihadisten vechten. Het zou gaan om een afname van 40 procent over het hele jaar.

Zwarte doos

China, Groot-Brittannië en de VS werken samen met Rusland om de informatie te achterhalen van de beschadigde zwarte doos van een Russisch gevechtsvliegtuig dat werd neergehaald in het grensgebied van Syrië en Turkije. 

Het is op dit moment nog niet mogelijk veel informatie te achterhalen, omdat de zwarte doos zeer zwaar beschadigd is, meldt het Russische ministerie van Defensie voor de kerst.

Lees meer over:
Tip de redactie