Pataki maakt einde aan Amerikaanse presidentskandidatuur

Opnieuw heeft een Amerikaanse presidentskandidaat zich teruggetrokken. Dit keer gaat het om oud-gouverneur George Pataki van de staat New York. 

De 70-jarige Republikein zei dinsdag op de lokale televisie in Iowa, New Hampshire en South Carolina dat hij zijn campagne staakt.

Pataki kondigde zijn kandidatuur in mei van dit jaar aan. Toen zei hij nog dat het "een hele zware klim tegen een steile berg" zou worden, maar "dat heeft me in het verleden ook niet tegengehouden."

In de laatste peilingen onder Republikeinen in New Hampshire, waar Pataki het grootste deel van de tijd campagne voerde, kreeg de kandidaat 0 procent van de stemmen.

Geld

Volgens de krant The Boston Globe lukte het de oud-gouverneur niet om voldoende geld voor zijn campagne bij elkaar te krijgen. Daarnaast heeft hij nooit meegedaan aan de grote debatten, maar moest hij genoegen nemen met televisieoptredens waar minder kijkers op afstemden.

De keuze van Pataki volgt op het besluit van de Republikeinse senator Lindsey Graham die vorige week bekend maakte zijn campagne voor het presidentschap te staken.

Donald Trump

De terugtrekking van Pataki heeft maar een kleine impact op de Republikeinse race voor het presidentschap aangezien er nog twaalf kandidaten zijn, waaronder Donald Trump. Die hoeft in ieder geval niet op steun van de oud-gouverneur te rekenen. Pataki noemt hem "ongeschikt als president".

Pataki was gouverneur van New York van 1995 tot en met 2006.

Video: Pataki maakt einde aan Amerikaanse presidentskandidatuur

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie