De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft maandag in een televisietoespraak gezegd dat de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) in 2016 worden verslagen.

Hij zei dat ''2015 het jaar van de bevrijding was en 2016 het jaar van de eindzege wordt''.

Al-Abadi sprak de natie toe naar aanleiding van de herovering van de provinciehoofdstad Ramadi op de strijders van IS. De stad is volgens de Iraakse strijdkrachten sinds zondag weer vrijwel in zijn geheel onder controle van het regeringsleger.

Voor het leger is het een opsteker, want de strijders van IS hadden tot dusverre niet veel te duchten van de Iraakse soldaten en de sjiitische milities, die ook steun uit Iran krijgen.

IS heeft vorig jaar zonder veel moeite het westen en noorden van Irak, inclusief de tweede stad van het land Mosul, onder de voet gelopen. IS kreeg plaatselijk steun van soennieten in Irak.

De hoofdstad van de provincie al-Anbar, Ramadi, is een overwegend soennitische stad. IS komt oorspronkelijk uit Irak. De groep is vooral een uitvinding van voormalige soennitische militairen die dienden onder dictator Saddam Hussein (1937-2006).

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds.nl