De Poolse president Andrzej Duda heeft maandag een omstreden hervormingswet bekrachtigd die het Constitutionele Hof in zijn land minder macht geeft.

Dat melden Duitse media.

Conservatieve partijen haalden onlangs bij de verkiezingen de absolute meerderheid in het parlement. Zij hebben in het parlement wetsvoorstellen ingediend voor de hervorming van het constitutionele hof en de rechten van ambtenaren.

In de praktijk zou dit volgens tegenstanders van de nieuwe wetten kunnen betekenen dat de regering niet meer gecontroleerd kan worden. De Europese Commissie heeft Polen voor de kerstdagen in een brandbrief nog gewaarschuwd voor uitholling van de rechtsstaat. 

Toetsing

In de brief vroeg Europees vice-voorzitter Frans Timmermans de Poolse Senaat de wet niet aan te nemen "of minstens te wachten met de uitvoering ervan tot alle kwesties in verband met de impact van de onafhankelijkheid en het functioneren van het Hof volledig zijn onderzocht".

Polen heeft de Raad van Europa wel gevraagd de nieuwe wet te toetsen. Maar president Duda heeft die uitspraak dus niet afgewacht.

Lachertje

De conservatieve meerderheid baart ook de Poolse oud-president en Nobelprijswinnaar Lech Walesa zorgen. Hij riep vorige week op tot nieuwe verkiezingen in zijn land. Hij stelt dat de huidige politieke situatie in zijn land de democratie ondermijnt en Polen het "lachertje" van Europa maakt.

Tienduizenden Polen hebben vorige week in meer dan twintig steden gedemonstreerd voor de democratie en tegen de conservatieve regering. In de hoofdstad Warschau verzamelden de demonstranten zich voor de parlementsgebouwen en scandeerden "Nee tegen dictatuur".

Ook in Berlijn, Londen en Brussel waren kleine demonstraties van Polen.