Het Iraakse leger heeft maandagmiddag verklaard dat de stad Ramadi "volledig bevrijd" is van alle IS-militanten.

Dat meldt persbureau AP maandag.

Irak meldde zondag al dat de stad, dat een belangrijk bolwerk voor IS was, in handen van het leger was. Alle IS-strijders zouden het overheidsgebouw in het centrum van de stad hebben verlaten.

Irak noemde het terugwinnen van Ramadi "een van de belangrijkste overwinningen op IS" sinds de terreurorganisatie in 2014 actief werd in het land. Ramadi viel in mei 2015 in handen van Islamitische Staat.

De aanval heeft een aantal dagen geduurd. IS stelde eerder dat het offensief niet zonder bloedvergieten verliep; er zouden tientallen militairen zijn gedood in de strijd in Ramadi.

Rode Tsjetsjeen

Amerikaanse commando's hebben de beruchte IS-leider Abu Omar al-Shishani levend gevangengenomen in de buurt van de stad Kirkuk in Irak. Dat meldde het Russische persbureau Tass. Het bericht is echter nog niet bevestigd door het Amerikaanse Pentagon.

De in Georgië geboren IS-commandant, ook bekend als de 'rode Tsjetsjeen', zo genoemd naar zijn lange rode baard, is een veteraan uit de Russisch-Georgische oorlog van 2008. Op zijn hoofd staat een beloning van 5 miljoen dollar, uitgeloofd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Abu Omar is de afgelopen jaren al verschillende malen dood verklaard, voor het laatst nog in mei, juni en oktober van dit jaar.

Video: Irak meldt inname IS-bolwerk in Ramadi