Japan gaat excuses aanbieden aan Zuid-Korea voor het houden van zogenaamde 'troostmeisjes', slavernij van vrouwen in bordelen van het Japanse keizerlijke leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De landen hebben een akkoord bereikt over een jarenlang geschil in de kwestie, liet de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Yun Byung Se maandag weten na een ontmoeting met de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Fumio Kishida.

De Koreaanse vrouwen werden gedwongen om voor de Japanse militairen te prostitueren. Ze werden door Japan 'troostmeisjes' genoemd.

Volgens Zuid-Korea heeft Japan de wreedheden altijd verhuld. De ministers van Buitenlandse zaken van beide landen zijn maandag bijeengekomen om weer te praten over dit langslepende conflict. 

Fonds

Er is afgesproken dat de Japanse premier Shinzo Abe met formele excuses gaat komen en verantwoordelijkheid in de kwestie te erkennen. Hij zegt zich "diep verantwoordelijk" te voelen. Daarnaast komt er een fonds voor voormalige sekslavinnen van ruim 7,5 miljoen euro.

De controverse over de zogenaamde 'troostmeisjes' vormde tot nu toe het grootste obstakel voor verbetering van de betrekkingen tussen beide Oost-Aziatische landen.

''Premier Shinzo Abe drukt als minister-president van Japan zijn oprechte gevoel van excuses en berouw uit voor allen die als 'troostmeisjes' veel leed en ongeneeslijke psychische en lichamelijke wonden hebben ervaren'', zei minister Kishida op een persconferentie.

Nederlandse troostmeisjes

De Stichting Japanse Ereschulden in Nederland meldt de NOS verheugd te zijn met de excuses aan de Zuid-Koreaanse vrouwen. "We zijn heel blij dat het probleem van het erkennen, zeventig jaar na de oorlog, is opgelost", stelt voorzittter Jan van Wagtendonk. Maar de excuses voor de Nederlandse troostmeisjes zou er nu ook moeten komen.

Sommige Nederlandse troostmeisjes hebben in het verleden een financiële compensatie voor het leed geweigerd omdat zij eerst wilden dat Japan zou erkennen dat het vasthouden van vrouwen in bordelen een oorlogsmisdaad was. Naar schatting had Japan tijdens de oorlog zo'n vierhonderd Nederlandse troostmeisjes vastgezet.

Video: Excuses Japan voor 'troostmeisjes'