Iraakse troepen zouden de stad Ramadi zondag hebben heroverd op de Islamitische Staat (IS). De terroristische organisatie zou de stad hebben verlaten.

Dat meldt Reuters op gezag van Iraakse woordvoerders. Alle IS-strijders zouden het overheidsgebouw in het centrum van de stad hebben verlaten.

Irak noemt het terugwinnen van Ramadi "een van de belangrijkste overwinningen op IS" sinds de terreurorganisatie in 2014 actief werd in het land. Ramadi viel in mei 2015 in handen van Islamitische Staat.

De aanval heeft een aantal dagen geduurd. IS stelden eerder dat het offensief niet zonder bloedvergieten verliep; er zouden tientallen militairen zijn gedood in de strijd in Ramadi.

Stad verlaten

Het Iraakse leger riep vorige week inwoners in Ramadi op binnen 72 uur de stad te verlaten.

Iraakse militaire vliegtuigen vlogen over de stad en dropten vellen papier met de oproep tot de evacuatie. Ramadi ligt honderd kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad.

Soennitische driehoek

De Iraakse regering heeft steeds gezegd dat na de herovering van Ramadi, de strijd zal worden verlegd naar Mosul, in het noorden van het land. Mosul is de grootste stad die in handen is van IS.

Ramadi is gelegen in de soennitische driehoek, het deel van Irak waar voornamelijk soennieten wonen. IS is een soennitische terreurgroep.

De Amerikaanse luchtmacht ondersteunt de opmars van het regeringsleger met uitgebreide luchtaanvallen op stellingen van de extremisten.

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden 

De Amerikaanse luchtmacht ondersteunt de opmars van het regeringsleger met uitgebreide luchtaanvallen op stellingen van de extremisten. De door de VS geleide strijdmacht tegen IS kon de herovering van Ramadi nog niet bevestigen.

''We kunnen nog niet zeggen of het regeringscentrum nu wel of niet vrij is van IS-strijders'', zei een Amerikaanse militaire functionaris die anoniem wilde blijven.