Het dodental als gevolg van tornado's, overvloedige regenval en overstromingen in het zuiden van de Verenigde Staten is verder opgelopen. 

De Amerikaanse autoriteiten meldden zondag dat nog eens elf mensen de dood hebben gevonden door het noodweer. Intussen dient zich ook een sneeuwstorm aan.

Bij elkaar zijn de afgelopen week al zo'n dertig doden gevallen. De laatste acht slachtoffers vielen tijdens een tornado in een aantal voorsteden van Dallas (Texas). Met name in de plaats Garland, waar auto's van de weg werden geblazen, ging het mis. Ook raakten veel huizen beschadigd of compleet verwoest.

Het noodweer, dat ongewoon hevig is voor de tijd van het jaar, houdt al dagen aan. Woensdag raasden al meer dan twintig tornado's door het zuidoosten van de VS. Ook viel er afgelopen dagen veel regen, waardoor gebieden overstroomden en modderstromen ontstonden.

Video: Doden en schade door tornado's en overstromingen

Overstromingen

Volgens meteorologen is er ook zondag nog slecht weer met onweersbuien en veel regen, waardoor het het risico op overstromingen blijft bestaan. Ongeveer 440 vluchten waren zondagochtend geannuleerd en 25.000 aansluitingen in Texas zitten zonder stroom.

Daarnaast is ook nog eens een waarschuwing afgegeven voor een sneeuwstorm. De 'blizzard' zou over grote stukken van het centrale deel van de VS trekken. Het gaat onder meer om delen van de staten New Mexico, Texas, Oklahoma en Kansas.

Het nationale weerbureau zegt dat bewoners zich schrap moeten zetten voor een "historische sneeuwstorm" met tot wel 60 centimeter sneeuw. Er worden grote problemen verwacht met de terugreis van Amerikaanse vakantiegangers die er met kerst tussenuit zijn gegaan.

Noodtoestand

De gouverneur van New Mexico, Susana Martinez, heeft de noodtoestand uitgeroepen in de staat. "We hebben de situatie gemonitord in de nacht en de Nationale Politie de opdracht gegeven om gestrande automobilisten te helpen," aldus Martinez. De gouverneur raadt inwoners van New Mexico aan om binnen te blijven.