De Britse premier David Cameron stuurt meer hulptroepen naar de door overstromingen geteisterde gebieden in het noorden van Engeland.

Hij zei dat zondag nadat hij een bijeenkomst had voorgezeten van een crisisteam. Cameron noemde de overstromingen "verschrikkelijk serieus". 

Volgens de Britse omroep BBC zijn op dit moment vijfhonderd militairen ingezet. Nog eens duizend staan klaar. "We zullen er alles aan doen om de mensen in nood te helpen", zei de premier.

"Het niveau in de rivieren en de sterkte van de regen hebben een ongekend effect en dus serieuze overstromingen tot gevolg." Verwacht wordt dat de Britse premier maandag een bezoek brengt aan de getroffen gebieden rond Manchester en Leeds.

Duizenden mensen zijn zaterdag in het noordwesten van Engeland door hoog water uit hun woningen verdreven. Vooral de streek ten noorden van Manchester is getroffen. Rivieren zoals de Irwell en de Ribble treden ver buiten hun oevers.

Video: Overstromingen in Engeland

Kwetsbare mensen

Door het hoge water worden kwetsbare mensen uit meer dan tweeduizend huizen in York gehaald, meldt de BBC in de nacht van zaterdag op zondag. Aan bewoners van zo'n 3.500 huizen rondom de rivier Foss is het advies gegeven zich klaar te maken voor vertrek. Ook delen van de binnenstad van Manchester en Leeds staan blank.

Code rood

De meteorologische dienst heeft voor honderden plaatsen waarschuwingen voor overstromingen afgegeven. In tientallen gevallen is "code rood" voor levensgevaarlijke situaties ingesteld. Inmiddels zitten naar schatting tienduizend huishoudens zonder stroom als gevolg van de wateroverlast.