De Duitse deelstaat Beieren wil zelf verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de grens met Oostenrijk. De Duitse bondspolitie heeft niet voldoende mensen beschikbaar om de taak adequaat te ondernemen.

Dat zegt de minister van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaat Beieren, Joachim Herrmann (CSU), in Welt am Sonntag.

Hij wil liever dat Beieren zelf verantwoordelijk wordt voor het bewaken van de grens. Maar de regering heeft dat aanbod afgeslagen. Herrmann zegt daar "geen begrip" voor te hebben, gelet op de veiligheidsrisico's.

"Dat we zelfs vijf weken na de aanslagen in Parijs, en ondanks het grote gevaar geen betrouwbare controles hebben ingevoerd, is een brevet van onvermogen."

De medewerkers van de bondspolitie zijn zo druk met de vluchtelingencrisis dat er onvoldoende controle is op de georganiseerde criminaliteit. Ook is de bedreiging van het internationale terrorisme "immens".

Toestroom

De minister wil de toestroom van vluchtelingen een halt toeroepen. "Er komen nog altijd tot vierduizend asielzoekers per dag binnen via de grens met Beieren. Dat aantal moet je niet bagatelliseren. We moeten ervoor zorgen dat de toestroom tot gemiddeld duizend vluchtelingen per dag wordt teruggebracht."

Herrmann wil dat er in 2016 hooguit 350.000 vreemdelingen binnenkomen, en niet weer opnieuw meer dan een miljoen, zoals dit jaar het geval is.