Het dodental als gevolg van tornado's en overvloedige regenval in het zuidoosten van de Verenigde Staten loopt verder op. Zeker 26 mensen zijn door het noodweer omgekomen.

Dat melden Amerikaanse media.

De slachtoffers vielen in de staten Texas, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Alabama. Zaterdag raasden meerdere tornado's neer in de omgeving van de stad Dallas, daarbij kwamen acht mensen om het leven. Circa dertigduizend mensen kwamen zonder stroom te zitten in de stad.

Ook viel er afgelopen dagen veel regen, waardoor gebieden overstroomden en modderstromen ontstonden. Volgens meteorologen houdt het slechte weer met onweersbuien en veel regen zondag aan, en blijft het risico op overstromingen daardoor bestaan.

Video: Doden door noodweer Amerika

Sneeuwstorm

Voor de staten Texas en Oklahoma wordt voor zondag extreem weer voorspeld. Het nationale weerbureau zegt dat bewoners zich schrap moeten zetten voor een "historische sneeuwstorm".

In sommige delen van Texas kan een pak sneeuw tot ongeveer veertig centimeter vallen en in New Mexico wordt tot zestig centimeter sneeuw verwacht. Ook is er kans op ijzel. Er worden grote problemen verwacht met de terugreis van Amerikaanse vakantiegangers die er met kerst tussenuit zijn gegaan.

Heidebrand

Een heidebrand met een omvang van circa vijfhonderd hectare woedt momenteel in Ventura County, nabij Los Angeles in de staat Californië. Ruim zeshonderd brandweerlieden zijn bezig met het bestrijden van het vuur. Volgens een woordvoerder kan het tot drie dagen duren voordat de brand onder controle is.

Families uit ongeveer honderd huizen zijn zaterdag geëvacueerd vanwege de brand. Er zijn geen gewonden gevallen.