De Belgische kernreactor Tihange 1, gelegen aan de rivier de Maas tussen Namen en Luik, is zaterdag heropgestart.

Dat heeft de betrokken elektriciteitsmaatschappij Electrabel zaterdagavond bekendgemaakt.

Tihange 1 werd vorige week vrijdagavond stilgelegd, nadat er brand was geweest in het niet-nucleaire deel van de centrale.

In september werd de centrale ook stilgelegd. Toen ging het om een technisch mankement aan een watervoedingspomp. Die onderbreking nam tien dagen in beslag.

Doel 3

Electrabel heeft in de nacht van afgelopen donderdag op vrijdag ook de kernreactor Doel 3 bij Antwerpen stilgelegd vanwege een waterlek. Er was in het niet-nucleaire gedeelte een kleine lekkage op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren.

Voor de reparatie was het nodig de centrale van het net te koppelen, aldus woordvoerster. De centrale wordt volgens Electrabel in 'warme stilstand' gehouden. Het is niet bekend wanneer de centrale weer op volle toeren draait.

Doel 1 en 2

Een andere eerder stilgelegde kerncentrale, Doel 2, is donderdag juist weer in bedrijf genomen. Het is de bedoeling dat zondag ook begonnen wordt met het in gebruik nemen van Doel 1. De reactoren Doel 1 en Doel 2 behoren tot de oudste kernreactoren van België. Ze werden in 1975 in gebruik genomen.

De centrales zouden definitief worden stilgelegd, maar de Belgische regering heeft de levensduur met tien jaar verlengd tot 2025.