De evacuatie van islamitische strijders en hun familieleden uit een gebied in het zuiden van de hoofdstad Damascus gaat voorlopig niet door. 

Dat meldt een Libanees tv-station van de groepering Hezbollah.

De evacuatie is volgens de zender afgeblazen na de dood van de bekende Syrische rebellenleider Zahran Aloush. Die kwam om het leven door een luchtaanval op zijn geheime hoofdkwartier. Aloush was de aanvoerder van Jaysh al-Islam, een van de machtigste rebellengroepen in Syrië, met naar schatting enkele duizenden gewapende aanhangers.

Het is nog onduidelijk door wie de evacuatie afgeblazen is. Sommige bronnen spreken over een gezamenlijk besluit vanwege zorgen over een veilige doorgang. Andere bronnen melden dat de evacuatie van de baan is vanwege de hergroepering van de rebellen. 

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door In60seconds

Konvooi

Het konvooi met de strijders en hun familie zou door een gebied gaan dat door de groep van Aloush wordt gecontroleerd. Vrijdagavond werd bekend gemaakt dat de Syrische overheid in totaal 2.000 islamitische strijders en 1.500 van hun familieleden wilde laten vertrekken. Dat besluit kwam mede tot stand na overleg met de Verenigde Naties (VN).

De Syrische regering en de andere partijen Islamitische Staat en al-Nusra Front waren het er over eens dat de groep naar de plaats Raqqa kon worden gebracht.

Volgens de Libanese tv-zender waren vrijdag de bussen gearriveerd om de strijders en familie op te halen. De voertuigen zijn inmiddels weer weg.

Confrontatie

Bij een nieuwe confrontatie tussen strijders van de oppositie en strijders die loyaal zijn aan president Assad, zijn zaterdag zeker 70 mensen om het leven gekomen. De gevechten vonden plaats rond de stad Bashkoy in de buurt van Aleppo. 

De slachtoffers vielen bij beide strijdende partijen. Onder de slachtoffers zouden ook personen zijn afkomstig van buiten Syrië. Bashkoy is inmiddels voor grote delen in handen van strijders van Al-Nusra, een groep die loyaal is aan Al-Qaeda.