De leiders van het verdeelde eiland Cyprus hebben vrijdag in een gezamenlijke boodschap de hoop uitgesproken dat er meer eenheid ontstaat op het eiland in het jaar 2016. 

De Grieks-Cypriotische leider Anastasiadis en zijn Turkse collega Akinci uitten die wens in een gezamenlijke toespraak op de nationale televisie. Beide leiders zeiden te hopen dat het komende jaar meer vrede voor het eiland zal brengen, meldt AFP

Anastasiadis zei dat hij hoopt dat "het nieuwe jaar het land in staat stelt om rustig te leven in een herenigd land". Zijn Turkse collega sprak uit dat hij uitkijkt naar "duurzame vrede, rust en voorspoed" voor Cyprus. Beide leiders spraken de tekst uit in de taal van de collega. 

De Cypriotische leiders hebben eerder deze week opnieuw een reeks vredesbesprekingen gevoerd. In januari zetten de leiders deze gesprekken voort, waarbij het streven is om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen tussen beide partijen. 

Cyprus werd in 1974 in tweeën gesplitst na een Turkse invasie. Sindsdien heerst er grote verdeeldheid tussen het noorden en het zuiden.