De bekende Syrische rebellenleider Zahran Aloush is omgekomen bij een luchtaanval op zijn geheime hoofdkwartier. Dat hebben twee bronnen van de rebellen vrijdag bekendgemaakt.

Aloush was de aanvoerder van Jaysh al-Islam, een van de machtigste rebellengroepen in Syrië, met naar schatting enkele duizenden gewapende aanhangers.

Jaysh al-Islam is met name actief in de buitenwijken van Damascus. Volgens de bronnen zou de luchtaanval zijn uitgevoerd door Russische vliegtuigen.

De luchtaanval leek zeer bewust gericht te zijn op het hoofdkantoor van de ultraconservatieve rebellengroep.

Ook de tweede man van Jaysh al-Islam, tevens de rechterhand van Aloush, zou zijn gedood, meldt persbureau Reuters.

Evacuatie

Eerder deze week werden families van strijders van Islamitische Staat (IS) en gewonde jihadisten in buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus al geëvacueerd volgens een plan van de VN.

Vrijdagavond werd bekend dat de Syrische overheid in totaal 2.000 islamitische strijders en 1.500 van hun familieleden op korte termijn uit een gebied in het zuiden van de hoofdstad Damascus laat vetrekken. De evacuatie met bussen is de uitkomst van een overeenkomst tussen de regering en de strijders van Islamitische Staat en het al-Nusra Front.

Verzoening

Het vertrek van de jihadistenfamilie en gewonden tijdens een wapenstilstand zou betekenen dat IS binnenkort geheel uit Damascus verdwijnt, aldus waarnemers. De Syrische minister van Verzoening, Ali Haidar, bevestigde donderdag alleen dat er aan het vertrek van de jihadisten uit Yarmouk wordt gewerkt.

Recent konden rebellen en hun gezinsleden na bemiddeling zich uit de stad Homs terugtrekken. De VN hopen op den duur overal een staakt-het-vuren te kunnen regelen.