Het Belgische elektriciteitsbedrijf Electrabel heeft in de nacht van donderdag op vrijdag, om 1.00 uur, onvoorzien de kernreactor Doel 3 stilgelegd vanwege een waterlek.

Dat is bevestigd door het elektriciteitsbedrijf.

Doel 3 werd onlangs weer in bedrijf genomen, na eerder te zijn stilgelegd vanwege scheurtjes in de centrale. De kernreactor behoort tot één van de vier centrales in de plaats Doel, ten noorden van Antwerpen tegen de grens met Nederland.

"We hebben zelf beslist om de reactor van het net te koppelen. Er was in het niet-nucleaire gedeelte een beperkt verlies op een leiding met water met een hoge temperatuur naar de stoomgeneratoren. Om dat te herstellen was het noodzakelijk de centrale van het net te koppelen, om isolatie te verwijderen en de herstelling uit te voeren", verklaart een woordvoerster.

De centrale wordt volgens Electrabel nu in 'warme stilstand' gehouden. Een exacte timing voor het heropstarten kon niet meteen worden gegeven.

Doel 1 en 2

Een andere eerder stilgelegde kerncentrale, Doel 2, was donderdag juist weer in bedrijf genomen. Het is de bedoeling dat zondag ook begonnen wordt met het in gebruik nemen van Doel 1. De reactoren Doel 1 en Doel 2 behoren tot de oudste kernreactoren van België. Ze werden in 1975 in gebruik genomen.

De centrales zouden definitief worden stilgelegd maar de Belgische regering heeft de levensduur met tien jaar verlengd tot 2025.