We moeten terug naar de basis van het leven. Die boodschap bracht paus Franciscus donderdagavond tijdens de traditionele mis op kerstavond in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Kerst is volgens de leider van de Rooms-Katholieke Kerk het uitgelezen moment om "te ontdekken wie we zijn".

"In een samenleving die vaak bedwelmd is van consumeren en genot, van rijkdom en luxe en van schijn en eigenliefde roept Jezus ons op sober te leven. In andere woorden: leven op een manier die simpel, evenwichtig en samenhangend is en ons laat zien en doen wat essentieel is", sprak de paus.

Video: Paus houdt mis op kerstavond:

Beveiligd

Zo'n tienduizend mensen woonden de mis bij. Die was zwaarder beveiligd dan andere jaren. In de buurt van de basiliek waren veel agenten op de been.

Vrijdag spreekt Franciscus voor de derde keer het Urbi et Orbi (voor de stad en voor de wereld) uit, de traditionele kerstzegen.

Koningin Elizabeth

De Britse koningin Elizabeth II houdt vrijdag haar jaarlijkse kersttoespraak op de nationale televisie. Hierin zal ze zeggen dat "na een moeilijk jaar licht het donker zal overwinnen". Zo meldt persbureau AP op basis van delen van de speech die zijn vrijgegeven door het Britse koningshuis.

Terroristische aanslagen en de vluchtelingencrisis die Europa "overspoelde" waren volgens de Britse vorst kenmerkend voor de donkere momenten afgelopen jaar.

De 89-jarige koningin haalt troost uit de Bijbel. "Het licht schijnt in het donker, en het donker zal niet overwinnen", zo zullen vrijdagmiddag haar woorden zijn.

Ook koning Willem-Alexander zal vrijdag, net als voorgaande jaren, zijn kerstwens uitspreken via radio en televisie.