Door overstromingen in delen van Zuid-Amerika hebben donderdag al bijna 150.000 mensen in Paraguay, Argentinië en Uruguay gedwongen hun huizen moeten verlaten. Zeker vijf mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Dat meldt persbureau AFP.

Paraguay is het zwaarst getroffen doordat de rivier Paraguay buiten haar oevers is getreden. 130.000 mensen in dat land moesten evacueren vanwege het oprukkende water. Veel mensen hebben geïmproviseerde hutten gebouwd om toch onderdak te hebben.

Rond de hoofdstad Asuncion zitten 125.000 huishoudens zonder stroom, nadat 17 elektriciteitscentra in het land waren uitgevallen.

Noodtoestand

President Horacio Cartes van Paraguay heeft de noodtoestand afgeroepen in zijn land. Hij heeft ruim drie miljoen euro vrijgemaakt om de gevolgen van het natuurgeweld te bestrijden.

Ook in delen van Argentinië en Uruguay is de noodtoestand afgekondigd. Verschillende rivieren staan onder grote druk. De Argentijnse rivier Rio de la Plata kreeg in de afgelopen twee maanden tussen de 150 en 300 millimeter meer water te verwerken dan normaal het geval is rond dezelfde tijd.

De overstromingen zijn naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van de warme oceaanstroom El Niño. Het fenomeen duikt gemiddeld eens in de drie tot vier jaar op, maar niet volgens een regelmatig patroon.

Doden

Tot nu hebben de overstromingen vijf levens geëeist, waarvan vier in Paraguay en één in Argentinië. Drie mensen overleden in Paraguay nadat een boom op hun auto viel. In hetzelfde land kwam een vrouw om het leven toen ze op een motor reed en eveneens geraakt werd door een vallende boom.

In het noordoosten van Argentinië kwam een 13-jarige jongen om het leven toen hij werd geëlektrocuteerd door een stroomkabel. Het gebied kampt met de zwaarste overstromingen in een halve eeuw tijd.