Meer dan dertig jaar na hun vrijlating, krijgen Amerikanen die eind jaren zeventig, begin jaren tachtig gegijzeld zaten in de Amerikaanse ambassade in Iran compensatie van de staat.

Dat melden Amerikaanse media donderdag.

President Barack Obama ondertekende een wet waarin staat dat elk van de ruim vijftig gijzelaars of hun nabestaanden iets meer dan omgerekend vier miljoen euro krijgen.

De gijzeling in de Iraanse hoofdstad Teheran begon begin november 1979 en duurde 444 dagen, ongeveer veertien maanden. De voormalige gijzelaars hebben drie decennia geprocedeerd om compensatie te krijgen.

De gijzeling begon tijdens de Iraanse revolutie die een einde maakte aan het bewind van sjah Mohammad Reza Pahlavi. De Amerikaanse ambassade werd bestormd en bezet door studenten uit onvrede met de steun die de VS gaven aan de sjah.

BNP Paribas

Diverse rechtbanken, inclusief de Supreme Court, hielden de afgelopen jaren compensatie tegen en ook de politiek lukte het niet om iets van de grond te krijgen.

Door de miljardenboete die de Franse bank BNP Paribas in de VS moest betalen omdat het sancties tegen onder andere Iran had geschonden, kwam echter geld vrij. De boete werd voor een deel gereserveerd voor slachtoffers van staatsterreur.