Michail Chodorkovski is van plan asiel aan te vragen in Groot-Brittannië. "Ik overweeg dat sterk, want Poetin ziet mij als een serieuze bedreiging."

Dat zei de voormalige eigenaar van oliemaatschappij Yukos tegen de BBC. Hij heeft de afgelopen tijd scherpe kritiek geleverd op president Vladimir Poetin en de manier waarop hij Rusland leidt.

Chodorkovski verblijft al een paar jaar in het buitenland, sinds hij in 2013 vervroegd werd vrijgelaten uit een Russische gevangenis. Daar zat hij een jarenlange straf uit wegens belastingontduiking en fraude.

De voormalig rijkste man van Rusland heeft altijd volgehouden dat de aanklachten tegen hem uit de lucht gegrepen waren en vooral bedoeld om hem te straffen voor zijn kritiek op het Kremlin.

"Ik ben ervan overtuigd dat er binnen tien jaar een compleet andere wind waait in Rusland. Ik hoop daar een belangrijke rol in te kunnen spelen", aldus Chodorkovski tegen de BBC.

Tegen hem werd onlangs in Rusland een nieuw arrestatiebevel uitgevaardigd in een oude zaak. Hij zou opdracht hebben gegeven voor de moord op een Siberische burgemeester in 1998. Chodorkovski werd daar al eens eerder van beschuldigd, maar werd toen niet vervolgd omdat er geen bewijs was. Een onderzoeksinstantie zou nu toch bewijs hebben gevonden. Chodorkovski heeft altijd iedere betrokkenheid bij die moord ontkend.