De regering van Syrië is bereid om deel te nemen aan de vredesbesprekingen over Syrië. De minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, heeft dat donderdag gezegd tijdens een bezoek aan China.

Hij ontmoet daar zijn Chinese collega.

In januari staat in Genève onder leiding van de VN een overleg gepland tussen de Syrische regering en de rebellen in het land. ''We zijn klaar voor die gesprekken", zei Moualem.

Hij hoopt dat ze zullen leiden tot een regering van nationale eenheid in Syrië. ''Deze regering moet een nieuwe grondwet opstellen en toewerken naar parlementsverkiezingen binnen anderhalf jaar", aldus de minister.

Routekaart

Op internationaal niveau wordt gesproken over vrede in Syrië. Onder meer de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en buurlanden van Syrië nemen daar aan deel. Vorige week leidden die gesprekken tot een 'routekaart', een planning om tot vrede en een nieuwe regering te komen in Syrië.

De eerste stap zijn de vredesbesprekingen in januari, die gepaard zouden moeten gaan met een staakt-het-vuren in het door oorlog verscheurde land, en vervolgens 'vrije en eerlijke' verkiezingen.

Rusland

De Russen hebben laten weten niet te stoppen met het uitvoeren luchtaanvallen in Syrië mocht er een staakt-het-vuren komen. Een staakt-het-vuren moet volgens een Russische diplomaat "gebeuren tussen partijen van de Syrische burgeroorlog, dit betekent geen einde aan de oorlog op IS en andere terreurgroepen".

Video: Syrië wil deelnemen aan vredesgesprekken