De Thaise rechtbank heeft donderdag twee mannen uit Myanmar ter dood veroordeeld voor de moord op twee Britse toeristen in 2014 op het Thaise vakantie-eiland Koh Tao.

Dat meldt persbureau AP.

De Britse backpackers David Miller (24) en Hannah Witheridge (23) werden vorig jaar september op gruwelijk wijze neergeslagen op het tropische eiland in de Thaise Golf.  

Uit autopsie bleek dat de twee Britten zeer ernstige hoofdwonden hadden. Vervolgens hebben de ter dood veroordeelde mannen Witherigde verkracht.

Het gaat om twee 22-jarige migranten uit Myanmar. Naar verwachting zullen ze in beroep gaan tegen de uitspraak.

Video: Doodstraffen in zaak Thaise toeristenmoord

Toerisme

De moord betekende een beschadiging van het imago van de toeristische sector van Thailand. De Thaise minister van Toerisme bood naar aanleiding van de moord toeristen polsbandjes aan om persoonlijke gegevens op te zetten, zodat politie of medici bij problemen sneller kunnen werken.

De politie en de onderzoekers werden hevig bekritiseerd. Ze zouden niet in staat zijn om de moordlocatie goed te beveiligen en meerdere keren werden namen en foto's van verdachten bekend gemaakt, die later onschuldig bleken te zijn.

Dna

Onder grote druk van onder andere Groot-Brittanië om de zaak op te lossen voerde de politie dna-testen uit bij meer dan tweehonderd mensen op Koh Tao.

Twee weken na de moord werden de twee mannen uit Myanmar opgepakt. Beiden bekenden de toeristen te hebben gedood, maar trokken hun verklaring later weer in. Ze zeiden dat ze door de politie gedwongen waren om de belastende verklaringen af te leggen. De politie ontkende de beschuldigingen.