Europese Commissie waarschuwt nieuwe Poolse regering
In de praktijk zou dat kunnen betekenen dat de regering niet meer gecontroleerd kan worden.
In een brief ondertekend door Europees vice-voorzitter Frans Timmermans vraagt de senaat, die zijn goedkeuring nog moet uitspreken, de wet niet aan te nemen "of minstens te wachten met de uitvoering ervan tot alle kwesties in verband met de impact van de onafhankelijkheid en het functioneren van het Hof volledig zijn onderzocht".
De Poolse regering is niet blij met de Europese bemoeienis en stelt dat de Europese Commissie mogelijk is beïnvloed door de oppositie in Polen. De minister van Justitie liet weten Timmermans graag uitleg te geven over de wet.
Nieuwe verkiezingen
De Poolse oud-president en Nobelprijswinnaar Lech Walesa riep al op tot nieuwe verkiezingen in zijn land. Dat meldt persbureau AFP woensdag.
Hij stelt dat de huidige politieke situatie in zijn land de democratie ondermijnt en Polen het "lachertje" van Europa maakt.
Conservatieve partijen haalden onlangs bij de verkiezingen de absolute meerderheid in het parlement. Dit heeft geleid tot veel kritiek en demonstraties in Warschau.
Walesa sluit zich aan bij de critici, die bang zijn dat de regering van premier Beata Szydlo justitie en het bestuur in haar macht wil krijgen.
Solidariteit
Walesa was lange tijd de leider van de onafhankelijke vakbond Solidariteit, die zich verzette tegen het communistische regime. In 1990, na de val van het IJzeren Gordijn, werd hij de eerste president van het democratische Polen.
De hervorming van het hof is dinsdag doorgevoerd. Dit betekent dat het hof voortaan alleen maar wetten kan tegenhouden met een tweederde meerderheid. Voorheen kon dit al wanneer een gewone meerderheid van de rechters een besluit steunde.
Demonstratie
Tienduizenden Polen hebben zaterdag in meer dan twintig steden gedemonstreerd voor de democratie en tegen de conservatieve regering. In de hoofdstad Warschau verzamelden de demonstranten zich voor de parlementsgebouwen en scandeerden "Nee tegen dictatuur".
Ook in Berlijn, Londen en Brussel waren kleine demonstraties.