Als gevolg van klimaatverandering was het jaar 2015 niet alleen in Nederland, maar ook in heel Europa een uitzonderlijk warm jaar. 2015 komt daarmee op de tweede plek van warmste jaren in Europa. 

Niet alleen in november en december waren de temperaturen in heel Europa erg hoog, ook de rest van het jaar is uitzonderlijk warm verlopen op het continent meldt het KNMI.

De Europese jaargemiddelde temperatuur van 2015 is uitgekomen op 11,10 graden. Daarmee komt 2015 op de tweede plaats, net boven 2007 (11,08 graden) maar onder vorig jaar (11,23 graden), dat voor Europa als warmste jaar ooit geldt. 

Het voorjaar van 2015 was in het zuidwesten en het noordoosten van Europa warmer dan normaal. Spanje registreerde al in mei zijn eerste hittegolf met temperaturen tot 40 graden. Ook voor bijvoorbeeld de Spaanse lente is dat extreem. Die warmte breidde zich uit over Europa en bereikte ook Nederland. Het KNMI noteerde tussen 30 juni en 5 juli een hittegolf.

In 60 seconden: De opwarming van de aarde

Animatie door in60seconds

Records

In Duitsland is het afgelopen jaar met 40,3 graden een nieuw landelijk warmterecord geboekt en ook de meteorologische diensten van Zwitserland en Oostenrijk meldden nieuwe records.

De twee bijzonder warme jaren op rij in Europa (2014 en 2015) passen volgens het KNMI in de trend van de opwarming van het klimaat. De opwarming van het klimaat hangt samen met de sterke toename van broeikasgassen in de atmosfeer.