De Iraakse strijdkrachten in Irak zouden voortgang boeken bij de herovering van de stad Ramadi op terreurgroep Islamistische Staat (IS). 

Twee delen van de stad die in mei van dit jaar in handen viel van IS, zouden al door het Iraakse leger zijn heroverd, melden bronnen aan de BBC. Momenteel zouden de strijdkracht beginnen aan een opmars in twee andere delen. 

De strijdkrachten zouden ook op weg zijn naar het centrum van de stad in de richting van een belangrijk overheidsgebouw. Volgens het leger wordt er op enkele incidenten na weinig weerstand geboden tegen de opmars.

Volgens een woordvoerder van de internationale coalitie die vecht tegen IS is het vrijwel zeker dat de stad heroverd zal worden, maar het zal nog wel een zware strijd worden. 

Video: Iraakse strijdkrachten in Ramadi

Omcirkeld

De afgelopen maand werd de stad al door het Iraakse leger omcirkeld. Het leger riep de inwoners van Ramadi zondag op om de stad binnen 72 uur te verlaten. Iraakse militaire vliegtuigen vlogen daarbij over de stad en dropten vellen papier met de oproep tot de evacuatie. 

Ramadi ligt 100 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad en is de hoofdstad van de provincie Anbar. Als het de strijdkrachten lukt om de stad over te nemen van IS, betekent dit een grote overwinning voor de coalitie. Ramadi is dan na Tikrit de belangrijkste stad die op IS werd heroverd.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie door in60seconds