De Franse geheime dienst DGSI heeft een terroristische samenzwering in Orléans opgerold en daarmee een nieuwe aanslag verijdeld. 

Twee mannen van 20 en 24 jaar zijn zaterdag in Orléans gearresteerd. Een derde verdachte die de samenzweerders zou leiden, is een jihadist in Syrië. Dit heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, dinsdag op bezoek in het Zuid-Franse Toulouse gezegd, aldus Franse media.

Het is volgens de bewindsman de tiende keer in twee jaar tijd dat de dienst DGSI (Algemene Directie Binnenlandse Veiligheid) een terroristische aanslag verijdelt. De twee verdachten uit Orléans hebben bekend geld te hebben ingezameld voor hun plan en dat ze wapens gingen kopen. Ze hadden kennelijk nog geen doelwit uitgekozen, maar ze spraken wel over een kazerne van het leger of de politie.

Sinds december 2010 zijn in de EU naar schatting ruim 180 doden gevallen bij terroristische aanslagen van jihadisten. Daarvan kwam 90 procent in Frankrijk om het leven, de meesten vorige maand in Parijs.

Geweigerd

Ook werd bekend gemaakt dat Frankrijk sinds de aanslagen in Parijs ruim 3.400 personen de toegang tot het land geweigerd heeft. De weigering van deze personen aan de grenzen is het gevolg van een noodtoestand die in Frankrijk van kracht is sinds de aanslagen. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken vormden de geweigerde personen "een gevaar voor de veiligheid en de publieke orde".