Het parlement in India heeft dinsdag een wet aangenomen waardoor verkrachters voortaan vanaf hun zestiende een volwaardige straf kunnen krijgen.

Dat meldt BBC India.

Het versneld aannemen van de wet volgt op grote protesten het afgelopen weekeinde, nadat een dader van een geruchtmakende verkrachtingszaak uit 2012 werd vrijgelaten. De man was 17 toen hij mee deed aan de groepsverkrachting in een bus en werd daarom volgens het jeugdrecht veroordeeld. Dit betekende dat hij na drie jaar weer vrij kwam.

In New Delhi gingen zondag vele duizenden mensen de straat op om hun woede te uiten over de vrijlating. De andere vier daders zijn veroordeeld tot de doodstraf.

Bekijk de uitleg van het parlement:

Metalen buis

De verkrachting vond plaats in december 2012. Zes mannen pikten de vrouw en haar vriend op met een bus, nadat zij naar de film waren geweest.

De vrouw werd door de zes mannen verkracht en mishandeld met een metalen buis. Ook de vriend werd mishandeld. De vrouw overleed twee weken na het incident aan haar verwondingen in een ziekenhuis in Singapore. De aanval leidde tot grote verontwaardiging en protesten in het hele land.

Zelfmoord

Een van de daders pleegde in de gevangenis zelfmoord. Vier andere daders werden ter dood veroordeeld, al is die straf nog niet uitgevoerd. Zij zitten nog vast.

De wet die de mogelijkheid biedt om minderjarigen strenger te straffen voor grote misdrijven heeft lang op zich laten wachten, omdat de politiek het er niet over eens kon worden welke misdrijven onder de nieuwe wetgeving moeten vallen.