Meer dan een miljoen vluchtelingen zijn dit jaar naar Europa gekomen. Dit is vier maal zoveel als in 2014. 

Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag verklaard. De mijlpaal werd afgelopen maandag bereikt. Toen werden er in totaal 1.005.504 ontheemden geteld. 

De meeste vluchtelingen, 971,289, zijn over zee naar Europa gekomen. Ze komen vooral uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan. Voor zover bekend zijn er ruim 3.600 migranten verdronken bij de overtocht.

De IOM baseert de telling op de zes Europese landen waar de meeste vluchtelingen binnenkomen: Griekenland, Bulgarije, Italië, Spanje, Malta en Cyprus.

Het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex maakte eerder deze maand bekend dat er al meer dan 1,5 miljoen asielzoekers waren geteld. In die cijfers zijn mensen die in Griekenland werden geregistreerd, nog een keer geteld toen ze over land uiteindelijk de EU nogmaals binnenkwamen via Hongarije en Kroatië.

Vluchtelingentop

De Amerikaanse president Barack Obama wil in september volgend jaar een top houden over vluchtelingen. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN heeft dat maandag (plaatselijke tijd) in New York laten weten.

Onderwerp van de gesprekken zijn vooral de problemen rond ontheemden uit Syrië, maar ook over asielzoekers uit andere landen wordt overlegd. Wie een uitnodiging krijgt voor de top, is nog niet bekend. Op voorhand vragen de VS al wel meer geld van bevriende landen om de vluchtelingenproblemen aan te pakken.

VN-vluchtelingencommissaris António Guterres wil dat er nieuwe afspraken komen over Syrië en de buurlanden om het vluchtelingenprobleem op te lossen. Hij wil vooral een nieuwe overeenkomst tussen Europese landen en de buurlanden, zo liet hij in New York weten.

Video: De asielprocedure van vluchtelingen in Nederland

Animatie door in60seconds