Het kalifaat van Islamitische Staat (IS) is het afgelopen jaar behoorlijk gekrompen. Het gebied dat de extremisten in handen hebben in Syrië en Irak werd ongeveer 12.800 vierkante kilometer kleiner.

Dat melden defensiespecialisten van het Britse IHS Jane's Terrorisme en Opstand Centrum (JTIC).

De militanten hebben op dit moment ongeveer 78.000 vierkante kilometer in handen en dat is ongeveer 14 procent minder dan begin 2015.

In Syrië verloren de extremisten vooral terrein aan Koerdische strijders. In Irak werden de terroristen onder andere verjaagd uit de stad Tikrit en verloren zij de controle over belangrijke olievelden.

IS veroverde het afgelopen jaar voornamelijk gebieden in het westen van Syrië, rondom de eeuwenoude ruïnestad Palmyra. Ook de Iraakse stad Ramadi werd veroverd.

IS-kalifaat

Koerden

De veroveringen rond Palmyra en in Ramadi zijn vermoedelijk het gevolg van de overheveling van troepen uit het noorden van Syrië, waar de Koerden terrein wonnen. Volgens de specialisten toont dit aan dat IS overbelast is en dat zij het Koerdische grondgebied minder belangrijk achten dan de van oudsher soennitische gebieden.

De Syrische Koerden zijn de grote winnaars in 2015: het gebied waar zij opereren werd het afgelopen jaar met 186 procent uitgebreid tot zo'n 15.800 vierkante kilometer.

Aanval

Persbureau Reuters meldt dinsdag dat Iraakse troepen zijn begonnen met een aanval op Ramadi. De inzet is het heroveren van de stad op IS, die de stad in mei innam.

Het leger riep zondag iedereen in Ramadi op binnen 72 uur de stad te verlaten. Iraakse militaire vliegtuigen vlogen over de stad en dropten vellen papier met de oproep tot de evacuatie.

Video: Wie zijn IS-strijders?

Animatie door in60seconds

Kwestie van tijd

Eerder deze maand zei het Australische hoofd van de gezamenlijke strijdkrachten die vechten tegen IS, David Johnston, al dat het slechts een kwestie van tijd is voordat IS verslagen is. 

Volgens hem zouden steeds meer locaties in Irak weer in handen zijn van het Iraakse leger. Hierdoor wordt het volgens Johnston voor IS moeilijker om zich op de grond te verplaatsen en om troepen te bevoorraden