Het hooggerechtshof in Panama heeft de arrestatie bevolen van de steenrijke oud-president Ricardo Martinelli. Hij zou op kosten van de overheid meer dan honderdvijftig mensen hebben laten bespioneren.

Volgens aanklagers werden onder meer activisten, politici, vakbondsleden en advocaten op last van Martinelli bespied door overheidsmedewerkers. Zo werden telefoongesprekken afgeluisterd en berichten gelezen.

De toenmalige president zou zijn boekje daarmee fors te buiten zijn gegaan. Twee van zijn voormalige veiligheidschefs zitten al vast.

De multimiljonair wordt verder verdacht van tal van andere misdrijven, zoals het aannemen van smeergeld. Het is nog de vraag hoe de autoriteiten denken de 63-jarige oud-president in handen te krijgen. Martinelli is in januari gevlucht uit Panama. Hij zou tegenwoordig in de Amerikaanse stad Miami wonen.

Wraakcampagne

Martinelli sloeg maandagavond (lokale tijd) terug op Twitter. Hij sprak over "de eerste ronde van een politiek proces". Eerder stelde hij al dat huidige president Juan Carlos Varela een wraakcampagne tegen hem voert. De mannen waren in het verleden politieke bondgenoten, maar kregen later ruzie.

Tijdens de regeringsperiode van Martinelli, die van 2009 tot 2014 aan de macht was, kende Panama een sterke economische groei. Zijn regering werd echter achtervolgd door beschuldigingen van corruptie. Zijn opvolger Varela beloofde bij zijn aantreden schoon schip te maken en de corruptie aan te pakken.