De regering van Mali roept voor tien dagen de noodtoestand uit. De autoriteiten reageren daarmee volgens bronnen binnen de veiligheidsdiensten op dreigementen van jihadistische groeperingen.

Het is nog onduidelijk om welke groepen het gaat.

Het is al jaren onrustig in het Afrikaanse land. Zo moest Frankrijk in 2013 ingrijpen om een einde te maken aan de opmars van groepen jihadisten. Daarmee was het geweld in het land niet ten einde. Vorig maand kwamen zeker twintig mensen om het leven door een aanval op een hotel in hoofdstad Bamako.

In de nasleep van die aanval werd de noodtoestand uitgeroepen, maar die is inmiddels verlopen. De regering liet maandag weten de maatregel te gaan herhalen. "De noodtoestand moet de relevante autoriteiten de middelen geven om ondernemingen die de veiligheid van mensen bedreigen, te identificeren en tegen te gaan", aldus een verklaring.

Nederlanders

Er zijn momenteel zo'n 450 Nederlandse militairen actief in Mali. In de loop van volgend jaar wordt dit met 150 teruggebracht, omdat andere landen meer troepen gaan leveren voor de missie.

De Nederlanders houden zich vooral bezig met het verzamelen en analyseren van inlichtingen. Ook zijn er vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters gestationeerd. De meeste Nederlanders zijn in het noorden van het land.