In de Duitse stad Dresden zijn maandagavond duizenden demonstranten op de been. Zowel voorstanders als tegenstanders van anti-islambeweging Pegida zijn in groten getale aanwezig. 

Tot nog toe verlopen de diverse betogingen vreedzaam.

Wel is er een grote politiemacht op de been om te voorkomen dat pro- en anti-Pegida-demonstranten elkaar treffen. Het wemelt in de binnenstad van de ME'ers, pantserwagens, waterkanonnen en politiehonden, schetsten Duitse media.

De politie uit deelstaat Saksen heeft voor de gelegenheid versterking gekregen van collega's uit Berlijn en Noordrijn-Westfalen.

Verschillende groepen

Aan de betogingen doen verschillende groepen mee. Bij Pegida klinken kerstliederen, bij de tegenstanders van de beweging onder meer de Ode an die Freude (Ode aan de Vreugde) van Schiller, met de beroemde tekst "Alle Menschen werden Brüder''.

De Staatsopera van Dresden sloot zich aan bij het tegenprotest en vaardigde een koor af om te zingen. Aan de oever van de Elbe hielden duizenden Pegida-aanhangers tegelijkertijd hun wekelijkse bijeenkomst.

Weer ergens anders in de stad, bij treinstation Dresden-Neustadt, roerde een grote groep antifascistische activisten zich.

Video: Pegida-demonstranten zingen kerstliederen

Pegida-demonstranten zingen kerstliederen
Pegida-demonstranten zingen kerstliederen