De nieuwe liberale Spaanse partij Ciudadanos (Burgers) wil geen deel uitmaken van een nieuwe regering. 

Dit heeft partijleider Albert Rivera maandag, een dag na de parlementsverkiezingen, gezegd.

Rivera's partij richt zich op de bestrijding van corruptie en liberalisering van de economie. Ciudadanos won 40 van de 350 zetels van de Spaanse Tweede Kamer. In zetelaantal is Ciudadanos daarmee de vierde partij van Spanje geworden. In aantal stemmen (3,5 miljoen of 14 procent) is het de derde.

Een andere relatief nieuwe partij is de links-radicale Podemos (We kunnen) van Pablo Iglesias. Podemos sleepte 42 zetels in de wacht. Podemos belooft een einde te maken aan de bezuinigingspolitiek van premier Mariano Rajoy. Iglesias heeft maandag beklemtoond geen nieuwe regering-Rajoy te accepteren.

Rajoy is van de conservatieve Volkspartij (PP). Die verloor zondag de meerderheid en viel terug naar 123 zetels. Toch gaat de premier proberen een stabiele regering te vormen. Hij zei maandagavond dat hij een "duidelijk mandaat'' van de kiezers heeft gekregen.

Bekijk de uitspraak van Rivera:

Tweede partij

De tweede partij van het land is nog altijd de socialistische PSOE van Pedro Sánchez. Hij zei maandag dat voor een linkse regering is gekozen en hij wil met Podemos praten. De PSOE kreeg 90 zetels. Samen hebben PSOE en Podemos geen meerderheid.

In het Spaanse parlement zitten ook nog diverse kleine partijen, maar het is twijfelachtig of met hun hulp een werkbare meerderheid kan worden gevormd.

Einde tweepartijenstelsel

Spanje heeft met de versplinterde verkiezingsuitslag afscheid genomen van het zogenoemde bipartidismo, zoals de Spanjaarden het tweepartijenstelsel noemen. Na de dood van dictator Franco in 1975 regeerden de conservatieven en de socialisten om beurten alleen. Coalities zijn tot nog toe een onbekend fenomeen in de Spaanse politiek.